puszka.pl - pysznie!

Wegańskie pierożki ze szpinakiem Martinezzz Cichacky


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

Ciasto:
mąka
szklanka wody
sól
pół paczuszki drożdży (tzn. 50 gram)

Farsz:
1 paka szpinaku mrożonego (może być Hortex)
4 ząbki czosnku
oliwa/ olej
przyprawy: sól, starta gałka muszkatołowa, pieprz czarny i ziołowy
olej do smażenia

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto, żeby było gęste i odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na oliwie/ oleju czosnek, szpinak, dajemy przyprawy, duuuuuuuuużo!!!, można dolać potem łyżkę oleju - pamiętajcie, żeby szpinak nie był zbyt rozwodniony, bo pierogi nie będą się kleić :) Teraz wałkujemy ciasto, lepimy pierożki i smażymy w głębokim tłuszczu.

Wskazówki i uwagi:

Jak ktoś sobie życzy, można upiec w piekarniku, ale będą suche.
Nadesłał(a) BRUUUM, dnia: Jan 1, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: