puszka.pl - pysznie!

Pasztet z pieczarek

Najlepiej smakuje na gorąco, krojone jak klops z ziemniaczkami lub chrupiącą bułką (mniam). Po zastygnięciu można stosować jak pasztet do pieczywa. Daje się kroić w stosunkowo cienkie plasterki. Dodatkowa zaleta to prostota potrawy.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: na małą brytfankę (do klopsu)

ok. 60 dkg pieczarek
2 całe jajka
3 łyżki stołowe bułki tartej
natka pietruszki
1/4 kostki tłuszczu (masło/margaryna)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, umyć i pozostawić do obeschnięcia, po czym zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do brytfanki. Na wierzch położyć płatki tłuszczu.

Zapiekać około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na złoty kolor.

Wskazówki i uwagi:

Pieczarki nie muszą być "pierwszego sortu", bo i tak są rozdrobnione.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 31, 2002
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłał: grzybypodhala

Twoje zapiski: