puszka.pl - pysznie!

Gruszki w syropie waniliowo-kawowym

Dla tych, którzy bez kawy nie umieją żyć.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 dojrzałe jędrne gruszki
2 szklanki mocnego naparu kawy
4 łyżki cukru
1 laska wanilii

do dekoracji np.:
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kilka listków melisy
- 2 łyżki startej ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Kawę podgrzać na małym ogniu, wymieszać z cukrem i zagotować.
Dodać wanilię i gotować jeszcze 5 minut. Gruszki umyć, obrać nie rozkrawając i nie usuwając ogonków, ściąć płaski plasterek od dołu i wyciąć gniazdo nasienne. Gruszki ustawić w garnku, zalać syropem kawowym i gotować 10 minut.

Następnie przełożyć na talerzyki, a syrop gotować aż zgęstnieje. Wyjąć wanilię, gruszki zalać syropem, ostudzić i wstawić na 8 godzin do lodówki.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Talerzyk z gruszką ozdobić śmietaną i melisą, posypać czekoladą. Do tego można podać ciasteczka biszkoptowe.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Dec 31, 2002
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłała Aga - przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni

Twoje zapiski: