Kawę podgrzać na małym ogniu, wymieszać z cukrem i zagotować.
Dodać wanilię i gotować jeszcze 5 minut. Gruszki umyć, obrać nie rozkrawając i nie usuwając ogonków, ściąć płaski plasterek od dołu i wyciąć gniazdo nasienne. Gruszki ustawić w garnku, zalać syropem kawowym i gotować 10 minut.
Następnie przełożyć na talerzyki, a syrop gotować aż zgęstnieje. Wyjąć wanilię, gruszki zalać syropem, ostudzić i wstawić na 8 godzin do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Talerzyk z gruszką ozdobić śmietaną i melisą, posypać czekoladą. Do tego można podać ciasteczka biszkoptowe.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-12-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, przepis wysłała Aga - przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni