puszka.pl - pysznie!

Curry z ciecierzycy i ziemniaków w pomidorach

Iza: "Może być przygotowane dzień wcześniej - wtedy smakuje najlepiej. Może być podawane z ryżem lub chapati (hinduski chleb)."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

225 g nasion ciecierzycy lub puszka ~440 g (w wodzie lub solance)
3 duże ziemniaki
1 duża cebula
4 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka gorczycy (mustard seeds)
1 łyżeczka kminu (kminku rzymskiego, nie tego zwykłego!)
1/4 łyżeczki asofetidy (nie musi być)
3 ząbki czosnku
2,5 cm korzenia imbiru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka (lub mniej) sproszkowanego chili
3 łyżki mielonej kolendry
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki cukru (nie musi być)
1 łyżka ziaren sezamu (nie musi być)
puszka (400 g) pomidorów w sosie własnym lub tyleż świeżych, pokrojonych
1 łyżka soku z cytryny (lub więcej do smaku)

Przygotowanie:

1. Namoczyć ciecierzycę na noc. Ugotować. Ja zazwyczaj używam ciecierzycy z puszki.
2. Ugotować ziemniaki (można w mundurkach i po ostudzeniu obrać), pokroić w 2,5 cm kostkę.
3. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. W woku/ dużym rondlu rozgrzać olej, dodać gorczycę i kmin. Po 30 sekundach, gdy zaczną wyskakiwać, dodać asofetidę i po kilku sekundach cebulę. Zamieszać, smażyć pod przykryciem 3 min. albo aż się lekko przybrązowi. Mieszać co chwilę.
4. Zmielić/zetrzeć czosnek i imbir (imbiru nie trzeba obierać ze skórki). Dodać te dwa składniki do garnka, mieszać. Po 30 sekundach dodać sól, chili, kolendrę, kurkumę, cukier i ziarno sezamowe. Smażyć mieszając przez następną minutę, po czym dodać pomidory.
5. Zagotować i niech pyrka na wolnym ogniu przez następnych 5 minut. Dodać następnie pokrojone ziemniaki, ugotowaną ciecierzycę wraz 300 ml wody, sok z cytryny i gotować przez następnych 5 min.

Wskazówki i uwagi:

Przez dłuższe gotowanie można to curry zagęścić do dowolnej konsystencji.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Iza

Twoje zapiski: