puszka.pl - pysznie!

Makaron z pomidorowo-bakłażanowym sosem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 3-4 osoby

makaron
1 bakłażan (ok. 400 g)
ok. 5 średnich, dojrzałych pomidorów lub odpowiednia ilość pomidorów z puszki (200-300 g, bez skórki!)

oliwa z oliwek do smażenia
sól
1 ząbek czosnku
trochę posiekanej świeżej bazylii (może być też suszona, chociaż świeża fajniejsza)

Przygotowanie:

Bakłażana umyć, usunąć ogonek, pokroić w kostkę ok. 1 cm. Pomidory obrać ze skórki i pokroić z grubsza w kostkę.

W oryginale leciało to tak: podsmażyć bakłażana lekko na oliwie tak, aby nie spalić. Jak zacznie puszczać sok i robić się taki szklisty, dodać pomidory i tak gotować przez ok. 15 min.

Ja wolę odwrotną kolejność, dzięki czemu bakłażan nie chłonie tłuszczu: najpierw należy udusić pomidory z dodatkiem oliwy, aż zgęstnieją i prawie uzyskają pożądaną konsystencję. Dodać bakłażana i dusić aż zmięknie i przestanie być gąbczasty. Można oczywiście dłużej, jeśli ktoś woli bardzo miękkiego.

Sos doprawić do smaku solą. Dodać drobno posiekany czosnek, chwilkę jeszcze potrzymać na gazie, dodać trochę posiekanej świeżej bazylii i na makaron.
Nadesłał(a) pat, dnia: Dec 26, 2002
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu podanego przez Terry na pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: