75 dag szparagów
1 młody por średniej wielkości (tylko biała część)
3 duże ziemniaki (najlepiej młode)
3 szklanki rosołu (bulionu warzywnego)
szklanka mleka (w wersji wegańskiej mleka sojowego)
sól
biały pieprz
odrobina tabasco
do przybrania: starta skórka z cytryny
Przygotowanie:
Ziemniaki obierasz i kroisz w cząstki, szparagi obierasz i odcinasz im główki na wysokości ok. 3 cm, pora kroisz w kawałki. Główki szparagów gotujesz w osobnym garnuszku do miękkości, a następnie studzisz. Resztę szparagów, por i ziemniaki zalewasz 3 szklankami rosołu ([...] jakiś bulion warzywny) i szklanką mleka i gotujesz do miękkości.
Następnie studzisz lekko i miksujesz na gładką masę, dodając jednocześnie sól, biały pieprz i odrobinę tabasco. Zupkę schładzasz następnie całkowicie. Podajesz na zimno przybraną główkami szparagów i posypaną startą skórką z cytryny.
Wskazówki i uwagi:
Herbatka: Ja bardzo lubię zimną zupkę ze szparagów - przepis na nią wygrzebałam w jakiejś amerykańskiej książce dla ludzi chorych na serce - stała tam pod błędną nazwą Vichyssoise (a o ile pamiętam prawdziwą zupą Vichyssoise jest zupa porowo-ziemniaczana).