puszka.pl - pysznie!

Ryż z rodzynkami, ale nie na słodko (z kurkumą i warzywami)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ryż
woda lub bulion (tyle samo ile ryżu)
młoda cebulka ze szczypiorkiem
marchewka
trochę pora
trochę selera
olej do smażenia
kurkuma
garść rodzynek

opcjonalnie:
- orzechy
- słonecznik
- wiórki kokosowe
- kminek
- sezam

Przygotowanie:

Ryż opłukać, wziąć tyle samo ryżu i wody, wodę zagotować z bulionem. Zalać ryż i do mikrofali - ok 20 min. aż cała woda wyparuje. Albo ugotować tradycyjnie.

Teraz warzywka: cebulkę posiekać, szczypior pokroić w dłuższe kawałki, pozostałe warzywa pokroić.

Wok/ patelnię polać olejem, ale mało - żeby olej nie "stał" na dnie. Rozgrzać i wrzucić warzywka. Po chwili dodać ryż i posypać kurkumą.. tej kurkumy tylko na czubek łyżeczki.. no i garść rodzynek. Mieszać i smażyć ze 2-3 min.

Wskazówki i uwagi:

Wojmat: "Można do tego jeszcze orzechów posiekanych, słonecznika, wiórków koko, kminku i sezamu. Zresztą u nas w domu wersji jest tyle, ile dotychczasowych podejść."
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podał Lukas, a Wojmat dodał swoje uwagi

Twoje zapiski: