Farsz - soczewica, pieczarki, por, kapusta kiszona
Doskonale pasuje jako farsz do pierogów i naleśników. Z uwagi na pieczarki podawać dzieciom po 2 roku życia. Również dla dorosłych.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
200-300 g soczewicy zielonej
200-300 g pieczarek
100 g kapusty kiszonej
1 duży por
oliwa lub olej z pestek winogron do smażenia
kminek mielony
pieprz zielony lub czarny
pieprz ziołowy
sól
sos sojowy
Przygotowanie:
Soczewicę i kapustę gotujemy w osobnych garnkach. W tym czasie kroimy drobno pora i smażymy na oliwie. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zeszklonego pora i nadal smażymy. Gdy pieczarki będą już wystarczająco usmażone, dodajemy ugotowaną kapustę, nadal smażymy. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę i ugniatamy łyżką razem z resztą farszu. Doprawiamy przyprawami, sosem sojowym.
Twoje zapiski: