puszka.pl - pysznie!

Farsz - soczewica, pieczarki, por, kapusta kiszona

Doskonale pasuje jako farsz do pierogów i naleśników. Z uwagi na pieczarki podawać dzieciom po 2 roku życia. Również dla dorosłych.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

200-300 g soczewicy zielonej
200-300 g pieczarek
100 g kapusty kiszonej
1 duży por
oliwa lub olej z pestek winogron do smażenia
kminek mielony
pieprz zielony lub czarny
pieprz ziołowy
sól
sos sojowy

Przygotowanie:

Soczewicę i kapustę gotujemy w osobnych garnkach. W tym czasie kroimy drobno pora i smażymy na oliwie. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zeszklonego pora i nadal smażymy. Gdy pieczarki będą już wystarczająco usmażone, dodajemy ugotowaną kapustę, nadal smażymy. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę i ugniatamy łyżką razem z resztą farszu. Doprawiamy przyprawami, sosem sojowym.
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: Dec 17, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: