2-3 kurżetki (małe cukinie nie wymagające obierania)
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
parmezan
spagetti (100-125 g na osobę)
sól
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę i wrzucić zmiażdżony czosnek. Nie używać praski, tylko zgnieść ząbki np. między nożem a deską tak, żeby były "otwarte", ale w jednym kawałku. Przesmażyć około minuty, żeby dały aromat, i wyrzucić.
Pokrojoną w grube plastry (0,5 cm?) cukinię i smażyć aż do zbrązowienia (silniej niż na złoto) z obu stron. Wyłowić.
Gorące spagetti wymieszać z oliwą, rozłożyć na talerze, a na to cukinia. Posypać grubo parmezanem.
Wskazówki i uwagi:
Uwaga z czosnkiem, żeby się nie spalił.
Nadesłał(a) marzenna_potera,
dnia: 2002-12-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: redaktor od pogody z publicznej tv kanadyjskiej - bliższe dane zapomniane, przepis na szczęście nie :-)