puszka.pl - pysznie!

Kremowa zupa z cukini i ziemniaków z dodatkiem czosnku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 cukinie takie większe
1 główka czosnku
1 cebula
oliwa do smażenia
2 ziemniaki nie za duże
1,5 l wywaru [bulionu] lub wody
sól
biały pieprz

Przygotowanie:

Na niezbyt rozgrzaną oliwę wrzucamy pociachany czosnek i cebulę, złocimy niezbytnio. Dorzucamy surowe pokrajane ziemniaki i trzymamy jeszcze ze 3 minuty. Dolewamy wywar (zimny, chłodny, znaczy nie gorący) i gotujemy sobie 20 minut na nie_za_wielkim ogniu.

Kroimy 3 części cukinii w kawałki niezbyt duże, a jedną wydrążamy i zachowujemy miąższ wyrzucając skórkowe resztki. Ten miąższ dorzucamy do wywaru z cebulą itd. i gotujemy sobie jeszcze z 15 minut, dosmaczając solą i białym pieprzem.

Ściągamy z ognia, pozwalamy przestygnąć. Miksujemy, stawiamy na niedużym ogniu i gotujemy aż do zawrzenia (ok. 40 minut mi wychodzi).

Dorzucamy kawałki cukinii i jeszcze pyrkamy z 15 minut. Podajemy zupę samą albo z grzankami w środku, albo z grzankami do dojadania.
Nadesłał(a) pat, dnia: Dec 4, 2002
Źródło/autor przepisu: oshin z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: