puszka.pl - pysznie!

Owsianka szkocka

Krysia Thompson: owsianke Szkoci najchetnje by gotowali z maki/kaszy owsianej, ale raczej wyszla z uzycia z miejskich warunkach (nie wiem, czy jaki Szkot bedzie teraz we mnie rzucal McLaroussem, wszystko jest mozliwe, wiec pisze to, co slysze i obserwuje). [...] Podobno na samej polnocy Szkocji wlasciwie nie uzywa sie gotowych platkow owsianych tylko make/kasze.
jeszcze dopisze, choc juz o tym wiecie, ze na wsiach etc, w
gorach raz na tydzien gospodyni szoruje szuflade w krdensie, stole kuchennym i tam sie wlewa swiezo ugotoawana owsianke, ktora zastyga i potem, jak kto glodny to sobie przychodzi i odcina kawal..cos jak kaszka krakowska...



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 litra wody
3 kopiate łyżki płatków owsianych, względnie średnia garść
łyżeczka soli

Przygotowanie:

do ok 1/2 litra gotujacej wody wsypac 3 kopiate lyzki platkow owsianych (czy jakies wariacje na ten temat w Polsce, tzn dot to gl. tej maki/kaszy...), wzglednie srednia garsc (dobra miarka, hehe), lyzeczke soli stalemieszjac.

Przyrzad, jakim NALEZALOBY mieszac to danko nazywa sie SPURTLE i jest to drewniany patyczek, dlugi na dlugosc przecietnej drewnianej lyzki, jako trzonek/raczke ma wyciosany oset - rosline narodowa szkocka (Anglia ma roze, Walia ma pora, Irlandia koniczyne).
Gotowac powoli pol godziny, mieszajac od czasu do czasu (uwaga, robia sie kratery powstale po jakby podwodnym wybuchu w garnku, owsianka strzela, a celuje niezle...).

Bedzie gotowe, kiedy patyczek, pardon, spurtle wsadzone i wyjete zotawia w owsiance dziure.. nalezy jesc tak jak jest, dosupyjac sobie soli....

i, obawiam sie, ze to wszystko. taka jest tradycyjna owsianka szkocka...

Wskazówki i uwagi:

wariacja na temat tego dania to: wymieszac platki z woda i zostawic na noc. wtedy rano trzeba gotowac tylko 10 minut.
Nadesłał(a) pat, dnia: Dec 3, 2002
Źródło/autor przepisu: Krysia Thompson z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: