puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca czosnkowa z porem

Donna Hay jest świetna. Można korzystać z jej przepisów nie umiejąc gotować. Dużo można przygotować dla niespodziewanych gości korzystając z zapasów. Podam więcej przepisów - szczególnie "short order".


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

duża puszka ciecierzycy (ok. 600 g)
3 łyżki oliwy do smażenia
2 pory cienko pokrojone
1 łyżka otartej skórki z cytryny
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Podgrzać oliwę. Smażyć pora na złoto i lekko chrupiąco ze skórką cytryny (ok. 8 min). Dodać czosnek (1 min.). Wrzucić ciecierzycę na 5 min. - tak aby się zagrzała w środku. I gotowe! Na wydaniu (fajne określenie) posypać natką.

Wskazówki i uwagi:

Ja podaję to cudo na sposób włoski, czyli z makaronem. Można zaostrzyć smak dodając pieprz cytrynowy.
Nadesłał(a) marzenna_potera, dnia: Nov 22, 2002
Źródło/autor przepisu: Donna Hay "Cooking from the pantry"

Twoje zapiski: