puszka.pl - pysznie!

"Zapiekanka - nasiąkanka" z duszonymi owocami lub dżemem

Zimą można użyć owoców mrożonych, z puszki (ananas, brzoskwinie), sezonowych (jabłka, banany, mandarynki) lub podawać zapiekankę z powidłami śliwkowymi, które dodatkowo można zmiksować ze śmietaną, kefirem lub jogurtem waniliowym. Można użyć konfitur czy owoców z kompotu lub po prostu dżemu owocowego.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

dowolne owoce (jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie) - świeże, mrożone lub z puszki
LUB suszone owoce - trzeba je dłużej dusić i podlewać jakimś płynem (sok owocowy, woda, śmietanka)
LUB owoce z kompotu
LUB powidła, konfitury, dżem

olej lub masło
cukier waniliowy
cynamon
ew. 1 goździk
ew. miód

bułka pokrojona na kromki - nie musi być świeża
jajka
mała szczypta soli
śmietanka 30% słodka lub mleko skondensowane niesłodzone (1-3 łyżki na każde jajko)
cukier puder

Przygotowanie:

Owoce oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać nieco oleju, włożyć owoce, doprawić nieco cukrem waniliowym i cynamonem + ew. 1 goździkiem, przykryć i dusić do miękkości we własnym soku. Odparować i dodać nieco miodu do smaku.

Jajka rozbić widelcem, dodać malutką szczyptę soli, cukier waniliowy oraz cynamon, wlać śmietankę lub mleko skondensowane. W natłuszczonej blaszce ułożyć kromki bułki i polać mieszaniną jajeczno-śmietanową. Może być kilka warstw bułki, ale wtedy lepiej maczać każdą kromkę w mieszaninie i dopiero układać warstwami.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C. Zapiekać przez 15-25 minut. Gdyby zapiekanka zbyt szybko rumieniła się, można nakryć blaszkę arkuszem folii aluminiowej.

Zapiekankę natychmiast posypać cukrem pudrem zmieszanym ew. z cukrem waniliowym, pokroić w spore kwadraty i wykładać na talerzyki. Na wierzchu położyć duszone owoce. Można całość polać np.jogurtem owocowym, śmietaną doprawioną cynamonem i cukrem, bitą śmietaną lub syropem owocowym czy miodem.

Wskazówki i uwagi:

Danie może się wydawać zbyt słodkie, ale jest to uzależnione od sposobu przyprawienia. Jeśli zamierzamy polać przed podaniem słodką polewą, wtedy przyprawiamy ostrożniej. Ilość dodanych przypraw zależy też od rodzaju owoców, jakich używamy.
Nadesłał(a) ~elwal@poczta.fm, dnia: 2002-11-22 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: