puszka.pl - pysznie!

Soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

zielona soczewica
bazylia suszona
cebula
pieczarki
pomidory świeże lub z puszki

olej do smażenia
sól
zioła i przyprawy (np. chili, pieprz kajeński, pieprz syczuański, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, lubczyk i szczypta kuminu)

Przygotowanie:

Zieloną soczewicę namoczyć przez noc i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem bazylii suszonej (gotuję z reguły ok. 10-15 min, żeby soczewica była twardawa, ale zależy to od preferencji).

Cebulkę pociachaną w kosteczkę podsmażyć na oliwie, dorzucić do tego pieczarki pokrojone w plasterki i dusić. Następnie dodać pomidory, chwilkę poddusić, dorzucić soczewicę i znów dusić. Dodać całą masę ziół i przypraw.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-11-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kaliope" z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: