puszka.pl - pysznie!

Dynia w towarzystwie pomidorów i sera


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

50 dkg miąższu z dyni
1 duża cebula
2 duże pomidory
20 dkg sera żółtego cheddar
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Dynię pokroić w kostkę, poddusić kilka minut na łyżce masła lub oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w półplasterki, obsmażyć na złoty kolor, ułożyć na dyni. Posypać solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć, (bardziej pracowici mogą wybrać pestki), posiekać na drobniutkie kawałeczki, ułożyć na cebuli. Posypać solą i pieprzem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć go na pomidorach.
Przykryć pokrywką żaroodporną lub folią aluminiową, zapiekać około 45 minut w piecyku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Podawać z ryżem.
Nadesłał(a) Finn, dnia: Nov 16, 2002
Źródło/autor przepisu: zaczerpnięty z miesięcznika `Kuchnia`, lecz zmodyfikowany na potrzeby wege

Twoje zapiski: