puszka.pl - pysznie!

Leczo z cukinii z fasolką szparagową i kalarepką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

cukinie młode, ok. 20-30 cm. 4 szt.
papryka czerwona, duża 2 szt.
fasolka szparagowa /zielona/ ok. 20 szt.
młoda kalarepka! 1-2 szt.
pomidory ok. 4 szt.
marchew 2 szt.
pietruszka 2 szt.
cebula 1 szt.
czosnek w/g uznania 3-5 ząbków
pieprz
sól ziołowa
mielona papryka
pęczek świeżej bazylii
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe, umyte i obrane, kroimy dość grubo w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki. Młodej cukinii nie musimy obierać.
Fasolkę szparagową pokrojoną na 2-3 kawałki gotujemy krótko w osolonej wodzie, by była chrupiąca, i odcedzamy.

Warzywa wrzucamy na gorący olej, zaczynając od cebuli, na końcu cukinia, obrane i pokrojone na cząstki pomidory oraz oczywiście ugotowana fasolka szparagowa. Dusimy krótko, by warzywa nie rozpadły się, ale były chrupiące. Na koniec posypujemy potrawę pokrojoną, również grubo, zieleniną i już nie gotujemy. Pyszne z pieczywem, ryżem lub makaronem.

Wskazówki i uwagi:

Tą potrawę jemy od kilku lat przez całe lato. Ostatnim "odkryciem" była dodana kalarepka. Można również dodać koncentrat pomidorowy lub sok z pomidorów. Bardzo ważna jest zielenina, w tym obowiązkowo bazylia :)
Nadesłał(a) ~bonna, dnia: Nov 13, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: