puszka.pl - pysznie!

Owsianka na ostro (z curry, czosnkiem i pomidorem)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 filiżanki owsa
1 cebula
1 ząbek czosnku
pomidor
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
odrobina oliwy lub oleju do smażenia
+ kiełki rzeżuchy lub inne (do posypania)

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażymy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy owies i prażymy przez kilka minut mieszając, aby się nie przypalił.

Wlewamy 2 szklanki wody (ostrożnie, bo pryska), dodajemy przyprawy (z wyjątkiem kurkumy) i gotujemy około pół godziny na małym ogniu. Jeżeli owies był dobrze podprażony, to nawet krócej.

Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy kurkumę i obranego ze skórki, drobno pokrojonego pomidora. Przed podaniem posypujemy kiełkami.

Wskazówki i uwagi:

Gdy nie ma pod ręką owsa można na upartego użyć innego zboża. Wtedy potrawę gotuje się odpowiednio krócej lub dłużej (w zależności od rodzaju ziarna). Ponadto żyto i pszenicę należy wcześniej namoczyć.
Nadesłał(a) ~maya, dnia: 2002-11-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: