4 czerwone i 4 żółte papryki
4 ząbki czosnku
1 szkl. oleju z pestek winogron
1 łyżeczka estragonu
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
pieprz
Przygotowanie:
Strąki papryki ułóż na blasze, przykryj folią aluminiową i wstaw na 30 min. do piekarnika nagrzanego do 200°C. Obrany czosnek utrzyj z olejem, estragonem i zmiażdżonymi ziarenkami ziela angielskiego.
Paprykę potnij w paski i ostrym nożykiem ściągnij z niej skórkę. Układaj warstwami w glinianym naczyniu, posypując każdą warstwę szczyptą soli i pieprzu. Polej wszystko aromatycznym olejem i wstaw na jeden dzień do lodówki.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-11-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Pani nr 10/2002