puszka.pl - pysznie!

Giardiniera - pomidory marynowane

Kuchnia włoska. Marynowane w oliwie warzywa to klasyka piknikowego stołu. Doskonałe jako przystawka, dodatek do sałatek i kanapek.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1 kg małych słodkich pomidorów
5 liści laurowych
1 łyżka ziół prowansalskich
150 ml oliwy
5 łyżek octu winnego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
czarne oliwki

Przygotowanie:

Umyj starannie pomidory i ostrym nożem natnij na krzyż skórkę na czubku. Włóż je do słoika razem z liśćmi laurowymi.

Utrzyj zioła prowansalskie, oliwę, ocet, zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy. Wlej do słoika, trzymaj przez całą noc w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Podawaj np. z pokrojoną w plasterki mozarellą i czarnymi oliwkami na kromkach bułki lub jako mini-szaszłyki na wykałaczkach.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-11-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Pani nr 10/2002

Twoje zapiski: