Giardiniera - pomidory marynowane
Kuchnia włoska. Marynowane w oliwie warzywa to klasyka piknikowego stołu. Doskonałe jako przystawka, dodatek do sałatek i kanapek.
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
1 kg małych słodkich pomidorów
5 liści laurowych
1 łyżka ziół prowansalskich
150 ml oliwy
5 łyżek octu winnego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
czarne oliwki
Przygotowanie:
Umyj starannie pomidory i ostrym nożem natnij na krzyż skórkę na czubku. Włóż je do słoika razem z liśćmi laurowymi.
Utrzyj zioła prowansalskie, oliwę, ocet, zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy. Wlej do słoika, trzymaj przez całą noc w lodówce.
Wskazówki i uwagi:
Podawaj np. z pokrojoną w plasterki mozarellą i czarnymi oliwkami na kromkach bułki lub jako mini-szaszłyki na wykałaczkach.
Twoje zapiski: