puszka.pl - pysznie!

Pizette presto - mini-pizze na cieście francuskim

Chrupiące i malutkie.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

2 rulony mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
200 g mozarelli
100 g ementalera

po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki
1 cebula
1 puszka puree z pomidorów (przecieru)
2 łyżki tymianku
sól
pieprz
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Paprykę pokrój w szerokie paski, wypłucz, by nie zostały nasiona. Następnie opal ją nad ogniem (np. nad palnikiem kuchenki gazowej), zdejmij nożykiem skórkę i potnij paprykę na nieduże kawałki. Posiekaj cebulę. Wymieszaj puree z pomidorów z tymiankiem, solą i pieprzem.

Rozmrożone ciasto lekko rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Ubij jajko widelcem i posmaruj nim każdy krążek. Pokrój w paseczki mozarellę. Teraz rozsyp na każdym krążku cienką warstwę utartego ementalera. Przykryj go łyżeczką puree z pomidorów, udekoruj papryką, cebulą i kawałkami mozarelli.

Piecz ok. 15 min. w temp. 200°C.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-11-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Pani nr 10/2002 (przerobione na wege)

Twoje zapiski: