Pizette presto - mini-pizze na cieście francuskim
Chrupiące i malutkie.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
2 rulony mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
200 g mozarelli
100 g ementalera
po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki
1 cebula
1 puszka puree z pomidorów (przecieru)
2 łyżki tymianku
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Paprykę pokrój w szerokie paski, wypłucz, by nie zostały nasiona. Następnie opal ją nad ogniem (np. nad palnikiem kuchenki gazowej), zdejmij nożykiem skórkę i potnij paprykę na nieduże kawałki. Posiekaj cebulę. Wymieszaj puree z pomidorów z tymiankiem, solą i pieprzem.
Rozmrożone ciasto lekko rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Ubij jajko widelcem i posmaruj nim każdy krążek. Pokrój w paseczki mozarellę. Teraz rozsyp na każdym krążku cienką warstwę utartego ementalera. Przykryj go łyżeczką puree z pomidorów, udekoruj papryką, cebulą i kawałkami mozarelli.
Piecz ok. 15 min. w temp. 200°C.
Twoje zapiski: