Szarlotka duńska bez pieczenia (z "ciastem" z bułki tartej)
Kiedy pierwszy raz postawiono przede mną pucharek tego smakołyku, byłam zaskoczona - prosiłam przecież o szarlotkę, a tu... Natomiast po zjedzeniu poprosiłam o przepis i dziś już wyłącznie taka szarlotka gości na moim stole.
przecier jabłkowy
albo składniki na przecier:
- ok. 1 kg jabłek
- 1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
- ok. 125 g cukru
ok. pół kilo bułki tartej (najlepiej "gruboziarnistej" własnej roboty)
4 łyżki cukru
50 g masła
dodatki:
- 250 ml ubitej śmietany kremówki (opcjonalnie)
- dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Podgrzej patelnię i wysyp na nią bułkę tartą, mieszaj. Jak się zacznie robić brązowa, dodaj masło i cukier, mieszaj dalej i smaż ok. 10 minut. Następnie ostudź.
Na dno szklanej miski nałóż najpierw warstwę przecieru jabłkowego, a następnie bułki tartej, na nią znów jabłka i bułkę itd. aż do wyczerpania składników. Zakończ przecierem jabłkowym. Na sam koniec (tuż przed podaniem) nałóż ubitą śmietanę i udekoruj dżemem... Najlepiej smakuje po kilku godzinach stania w lodowce!
Wskazówki i uwagi:
1. W ten sam sposób można nakładać ciasto do pucharków.
2. Śmietankę nakładać tuż przed podaniem, a obok postawić miseczkę dżemu, tak, by każdy mógł sobie wziąć akurat tyle ile ma ochotę.
3. Jeśli ktoś jest na kuracji odchudzającej, można pominąć śmietankę i zamiast niej użyć dżemu.
Przecier jabłkowy:
Obierz jabłka i podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne.
Ugotuj je w jak najmniejszej ilości wody (a najlepiej bez) z dodatkiem cukru. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i gotuj razem z jabłkami (zamiast wanilii można użyć cukru wanilinowego). Po ugotowaniu jabłek wyjmij wanilię, a jabłka ostudź.