puszka.pl - pysznie!

Spolszczone warzywka po chińsku

Ten przpis przczytałem kiedyś w kuchni chińskiej tyle, że musiałem go spolszczyć, bo połowa produktów jest trudno dostępna na naszym rynku. I tak powstało to danie. Smacznego


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

ryż - szklanka lub 2 woreczki
2 marchewki
2 papryki
300 gram cukini, lub bakłarzanu
1 fenkuł

Sos:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina białego
2 łyzki octu winnego lub jabłkowgo
szczypta pieprzu
1 łyżka nie czubata skrobi zimniaczanj

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko, a w tym czasie warzywa podsmażyć na patelni tak, żeby nie były za twarde ani za miękkie (al dente).
Sos: wymieszać wszystkie składniki w szklance.

Gdy warzywa będą dobre (wg uznania) dodać sos i wymieszać, dusić razem około 2 minut. Ryż wyłozyć na talerze i polać sosem.

Wskazówki i uwagi:

Sos przed wlaniem na patelnię z warzywami trzeba dobrze wymieszać, żeby się nie porobiły kluski ziemniaczane :)
Nadesłał(a) wighet, dnia: 2002-10-26 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: