puszka.pl - pysznie!

Wegetariańskie chili

Podawać z małymi bułeczkami, drobno pokrojonym ogórkiem i pomidorami oraz twarogiem ze śmietaną (moim zdaniem twarożek jest obowiązkowy gdyż znacznie podkreśla smak). Potrawa jest bardzo ostra.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

Do gotowania fasoli:
300 gram czerwonej fasoli
0,5 litra wody
0,5 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
2 goździki

Do sosu:
2-3 cebule
2 papryki
1 łyżka oleju
1 puszka krojonych pomidorów
100 ml pasty pomidorowej
200 ml wody
1 kostka bulionu warzywnego
2-3 ząbki czosnku
0,5 łyżki sosu chili (bardzo ostrego, np. Sambal Oelek)
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki curry
szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

1. Fasolę moczyć 10-12 godzin.
2. Później gotować 2-3 kwadranse z solą, czosnkiem i goździkami w 0,5 l wody.
3. W międzyczasie pokroić cebulę i paprykę na małe kawałki i przesmażyć na oleju.
4. Do cebuli i papryki dodać pomidory, pastę pomidorową, wodę, bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i sól. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny.
5. Dodać fasolę i podgotować jeszcze 10 minut.
6. Doprawić curry i pieprzem cayenne tak, by smak był ostry i trochę palący.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie mam zbyt dużo czasu lub by ułatwić sobie życie używam czerwonej fasoli z puszki.
Nadesłał(a) Tamara, dnia: Oct 26, 2002
Źródło/autor przepisu: z reklamy jednego z duńskich supermarketów

Twoje zapiski: