Wegetariańskie chili
Podawać z małymi bułeczkami, drobno pokrojonym ogórkiem i pomidorami oraz twarogiem ze śmietaną (moim zdaniem twarożek jest obowiązkowy gdyż znacznie podkreśla smak). Potrawa jest bardzo ostra.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
Do gotowania fasoli:
300 gram czerwonej fasoli
0,5 litra wody
0,5 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
2 goździki
Do sosu:
2-3 cebule
2 papryki
1 łyżka oleju
1 puszka krojonych pomidorów
100 ml pasty pomidorowej
200 ml wody
1 kostka bulionu warzywnego
2-3 ząbki czosnku
0,5 łyżki sosu chili (bardzo ostrego, np. Sambal Oelek)
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki curry
szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1. Fasolę moczyć 10-12 godzin.
2. Później gotować 2-3 kwadranse z solą, czosnkiem i goździkami w 0,5 l wody.
3. W międzyczasie pokroić cebulę i paprykę na małe kawałki i przesmażyć na oleju.
4. Do cebuli i papryki dodać pomidory, pastę pomidorową, wodę, bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i sól. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny.
5. Dodać fasolę i podgotować jeszcze 10 minut.
6. Doprawić curry i pieprzem cayenne tak, by smak był ostry i trochę palący.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli nie mam zbyt dużo czasu lub by ułatwić sobie życie używam czerwonej fasoli z puszki.
Twoje zapiski: