puszka.pl - pysznie!

Tarta z węgierek


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto kruche:
250 g mąki
125 g masła
jajko
niepełna szkl. wody
szczypta soli

wierzch:
2 kg węgierek
białko
pełna łyżka nieoczyszczonego cukru
łyżeczka cynamonu
2 herbatniki (najlepiej Petit Beurre)

+ miseczka śmietany do podania

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Zagnieć szybko ciasto i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W tym czasie umyj śliwki, wyjmij pestki nacinając owoce, ale nie rozdzielając połówek.

Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C (termostat 7/8). Wyjmij i rozwałkuj ciasto. Wyłóż nim formę i ponacinaj je widelcem. Ubij białko z cukrem i szczyptą cynamonu, a następnie posmaruj nim ciasto. Posyp spód pokruszonymi herbatnikami i ułóż postawione pionowo śliwki.

Piecz ok. 35 min. Tuż przed podaniem posyp tartę cynamonem oraz cukrem i wstaw ja na 2 min. do piekarnika. Podaj z miseczką śmietany.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-10-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 10/2002

Twoje zapiski: