Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
ciasto kruche:
250 g mąki
125 g masła
jajko
niepełna szkl. wody
szczypta soli
wierzch:
2 kg węgierek
białko
pełna łyżka nieoczyszczonego cukru
łyżeczka cynamonu
2 herbatniki (najlepiej Petit Beurre)
+ miseczka śmietany do podania
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Zagnieć szybko ciasto i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W tym czasie umyj śliwki, wyjmij pestki nacinając owoce, ale nie rozdzielając połówek.
Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C (termostat 7/8). Wyjmij i rozwałkuj ciasto. Wyłóż nim formę i ponacinaj je widelcem. Ubij białko z cukrem i szczyptą cynamonu, a następnie posmaruj nim ciasto. Posyp spód pokruszonymi herbatnikami i ułóż postawione pionowo śliwki.
Piecz ok. 35 min. Tuż przed podaniem posyp tartę cynamonem oraz cukrem i wstaw ja na 2 min. do piekarnika. Podaj z miseczką śmietany.
Twoje zapiski: