puszka.pl - pysznie!

Sałatka z quinoi i tofu z kukurydzą, papryką, oliwkami i czosnkiem

Sałatka ta jest jak typowa sałatka ryżowa, tyle że zamiast ryżu dajemy quinoę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

100-150 g quinoi (komosy ryżowej)
2 kolby ugotowanej kukurydzy lub kukurydza z puszki
1 op. tofu warzywnego (lub naturalnego)
2 czerwone papryki
1 cebula
pęczek natki pietruszki
1 mały słoik czarnych oliwek
ząbek czosnku
sól
pieprz
olej słonecznikowy zimnotłoczony lub lniany lub inny
cząber
oregano
bazylia

Przygotowanie:

Ziarno quinoi ugotować jak ryż w podwójnej ilości wody w stosunku do ziarna (ok. 10 min). Wystudzić.

Kukurydzę "wydobyć" z kolb lub z puszki. Tofu, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, natkę posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać zmiażdżony czosnek, oprószyć solą i pieprzem, doprawić olejem i ziołami. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Można dodać szczypiorku, ale akurat nie miałam :-))
Nadesłał(a) magda firlit, dnia: Oct 9, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: