puszka.pl - pysznie!

Hucułka


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Na ciasto:
4 szklanki mąki (za szklankę uważam 1/4 litra)
1 szklanka cukru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag masła
20 dag margaryny
4 łyżki śmietany

Słoiczek kwaśnego dżemu (np. śliwkowy), orzechy włoskie (nie wiem ile to wagowo, kupuję takie 2 spore paczki)

Przygotowanie:

Ciasto:
Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Z tego pieczemy 2 placki: rozwałkowanym ciastem wykładamy dużą blachę, smarujemy połową dżemu, wykładamy pianę ubitą z 3 białek i 2 łyżek cukru, a na to wysypujemy połowę posiekanych orzechów włoskich. Pieczemy w piekarniku ok. 40 min. Z drugim plackiem robimy to samo.

Po ostudzeniu jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim plackiem.

Krem:
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego gotujemy 2 godz. w małym garnuszku zawieszonym na większym z gotującą się wodą. Po ostudzeniu miksujemy z 20 dag masła.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto jest najlepsze następnego dnia.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-10-04 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: "Iwona Malek" kaczucha@chello.at

Twoje zapiski: