puszka.pl - pysznie!

Lody bananowo-truskawkowe


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 4 osób

5 bananów
2 szklanki truskawek (można też użyć jagód - świeżych lub ze słoika)
1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Banany zmiksować bardzo dokładnie. Proponuję kupić owoce dojrzałe (nawet przejrzałe)- wtedy nie trzeba dodawać całego cukru. Dodać 2 szklanki truskawek i znowu zmiksować. Dosłodzić do smaku - generalnie powinno wystarczyć pół torebki cukru waniliowego, ale to zależy od bananów.

Jeśli macie jagody (świeże lub ze słoika), spróbujcie zrobić lody bananowo-jagodowe. Wtedy wrzućcie je zamiast truskawek. Jeśli używacie przetworów, to należy dodać mniej cukru.

Masę wstawić do zamrażalnika. W trakcie zamrażania należy co godzinę zamieszać masę, aby zamroziła się równomiernie. Trudno mi powiedzieć, ile dokładnie trzeba czekać na lody, gdyż aktualnie mam zepsuty zamrażalnik.

Smacznego!
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2000-05-30 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: