puszka.pl - pysznie!

Ratatouille po chińsku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

cebula jedna okazała
mała cukinia
mały bakłażan ew. kabaczek
melon
po jednej zielonej i czerwonej papryce
spory kawałek korzenia imbiru
kilka małych ząbków czosnku
curry
przyprawy chińskie, najlepiej z gotowej mieszanki (osobiście sporządzam własną, wypróbowaną kompozycję)
sos sojowy w zastępstwie soli
w razie potrzeby ocet winny
pół szklanki wywaru

Przygotowanie:

Na rozgrzny tłuszcz, najlepiej w woku, wrzucam talarki cebuli wraz z drobno posiekanym imbirem. Czekam kilkadziesiąt sekund aż cebula zacznie mięknąć i dodaję grubo pokrojoną w paski paprykę. Duszę jakieś 2-3 minuty.

Jeśli używam bakłażanów, to wyjmuję poprzednie warzywa na kratkę, rumienię bakłażany, następnie dodaję całą resztę składników wraz z kostkami cukinii. Jeśli pokroję ją grubo, dłużej będzie musiała dusić się cała potrawa, także lepiej zmniejszyć rozmiary. W przypadku melona nie ma to znaczenia, bo i tak zrobi się z niego papka.

Czosnek dodaję zgnieciony, wszystkie pozostałe przyprawy i zalewam wywarem, aby dusiło się tak przez co najmniej 10 minut.
Ocet w ramach indywidualnych upodobań, można zastąpić cytryną.

Wskazówki i uwagi:

Generalnie dodaję sporo ostrych chińskich przypraw, ale przez słodki melon trochę łamię tę ostrość. Jednak żaden z tych elementów nie jest tak naprawdę konieczny. Można poprzestać na imbirze i sosie sojowym, choć jest to wersaja, rzecz jasna, uboższa.

Świetnie samkuje z twardawym ryżem albo z wstązkami ryżowymi (duże kawałki warzyw niezbyt pasują do cienkich nitek)
Nadesłał(a) kakuru, dnia: 2002-08-25 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: