Pomidorówka - krem ze świeżych pomidorów na chlebie
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
1 kg pomidorów
6 łyżek oliwy
200 g przyczerstwiałego czarnego chleba
1,5 l bulionu
10 ząbków czosnku
pęczek bazylii
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka, dodać 3 łyżki oliwy. Gotować na małym ogniu ok. 20 min., zmiksować i odstawić.
Chleb pokroić na kromki i podpiec, by miał złocisty kolor. Bulion wlać do garnka, zagotować, dodać pomidory, zmiażdżony czosnek, chleb, posolić i popieprzyć. Pozostawić na małym ogniu, aż do otrzymania pulchnej konsystencji. Bazylię posiekać i wrzucić do garnka na 5 min. przed końcem gotowania.
Pomidorówkę polać oliwą z oliwek. Podawać na zimno lub ciepło.
Twoje zapiski: