puszka.pl - pysznie!

Najlepsze ogórki w zalewie musztardowej (do słoików)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ogórki
2 łyżki musztardy

zalewa:
4 szkl. wody
1 szkl. octu (niepełna)
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
3 ziarnka pieprzu
ziele angielskie
liść laurowy
ew. gorczyca

Przygotowanie:

Zagotować zalewę, lekko wystudzić i dodać 2 łyżki musztardy. Ogórki obrać, pokroić na ćwiartki (wzdłuż) i ułożyć w słoikach. Ogórki zalać zalewą. Niestety słoiki należy wstawić do ciepłej wody i pasteryzować (gotować) około 5 minut.

Po zrobieniu odstawić słoiki na jakieś co najmniej 2 tygodnie, przynieść i poczęstować!
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-08-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: nieznane (przekazane od koleżanki Wandy)

Twoje zapiski: