Sałatka letnia z cukini lub kabaczka z marchewką i czosnkiem (do słoików)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
4 kg cukini lub kabaczka
1/2 kg marchwi
3 cebule
1 pęczek zielonej pietruszki
10 małych ząbków czosnku
1/2 szklanki octu 6%
1 szklanka oliwy do smażenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, jak buraki. Posolić, zostawić na 1 godzinę. Marchew zetrzeć jak wyżej, cebulę pokroić, pietruszkę i czosnek posiekać.
Teraz 2 sposoby:
- z pasteryzacją: odcisnąć cukinię i wszystko połączyć, pasteryzować chwilę.
- bez pasteryzacji: na gorącej oliwie podsmażyć chwilę marchew, potem dodać resztę składników i 2-3 minuty podsmażyć. Gorące przełożyć do słoików i odwrócić.
Twoje zapiski: