puszka.pl - pysznie!

Zupa (semi)krem z zielonego groszku z odrobiną czosnku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

600 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju do smażenia
2 niepełne szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki mleka (zwykłego chudego lub roślinnego)
świeża mięta albo natka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać, dodać groszek i razem poddusić na łyżce oleju. Zalać bulionem, dodać sok cytrynowy. Gotować na małym ogniu 10 minut.

Wyjąć łyżką cedzakową połowę groszku, resztę zmiksować w zupie. Dodać resztę groszku, mleko i listki mięty lub natki, zagotować, przyprawić.
Nadesłał(a) Renata, dnia: Jul 29, 2000
Źródło/autor przepisu: Super Linia nr 8/2000 - miesięcznik promujący zdrowy styl życia

Twoje zapiski: