Zupa (semi)krem z zielonego groszku z odrobiną czosnku
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
600 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju do smażenia
2 niepełne szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
pół szklanki mleka (zwykłego chudego lub roślinnego)
świeża mięta albo natka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać, dodać groszek i razem poddusić na łyżce oleju. Zalać bulionem, dodać sok cytrynowy. Gotować na małym ogniu 10 minut.
Wyjąć łyżką cedzakową połowę groszku, resztę zmiksować w zupie. Dodać resztę groszku, mleko i listki mięty lub natki, zagotować, przyprawić.
Twoje zapiski: