Prowansalskie ratatouille
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			6 małych cukinii 
6 oberżyn (bakłażanów)
6 pomidorów 
3 zielone papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku 
8 łyżek oliwy
"bouquet garni" [*] składające się z:
- tymianku
- pieprzu
- soli
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Cukinie kroimy na plastry odrzucając końcówki. Oberżyny obieramy i kroimy na plastry. Pomidory obieramy ze skorki, usuwamy nasiona i kroimy na ćwiartki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na paski. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Czosnek miażdżymy.
W naczyniu (najlepiej żeliwnym) rozgrzewamy 6 łyżek oliwy.  Rumienimy na niej oberżyny, dorzucamy paprykę, pomidory i cebulę, na końcu cukinię i czosnek. W płóciennym woreczku dokładamy "bouqet garni" składające się z tymianku, pieprzu i soli. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.
Dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy do pożądanej gęstosci.  Usuwamy "bouquet garni" i podajemy bardzo gorące.
	 
	
	
	
		Wskazówki i uwagi:
		[*] "Bouquet garni" to bukiet świeżych ziół, czasem z dodatkiem innych przypraw. Zioła umieszcza się w muślinowym lub bawełnianym woreczku (może to być szmatka ze związanymi rogami) lub związuje nitką i wkłada do zupy lub innego dania, by nadać mu aromat. Usuwa się go przed podaniem potrawy. Patent używany przez francuskich kucharzy.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: