puszka.pl - pysznie!

Przysmak porowy do smarowania chleba


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

por
olej
sól
pieprz
ew. czosnek

Przygotowanie:

Bierzecie pora (znaczy tę twardą i białą cześć... to znaczy może być trochę liści, ale nie za dużo... i nie za twarde...). Trzeba to pokroić w krążki mniej więcej na długość 1 cm... Tak pokrojony por wrzuca się do garnczka z wodą, gdzie nie ma za dużo wody... To znaczy tyle, żeby to nie do końca przykrywało... I gotuje się przez jakieś 10-20 min., najlepiej, żeby się prawie cała woda wygotowała.

Teraz dodajemy do tego wszystkiego olej i męczymy razem z olejem ok. 5-10 min., aż się zrobi taka papka... Oczywiście posolić, popieprzyć, można wrzucić czosnku - też jest GIT. I robi się z tego taka mistrz pasta do smarowania chleba... A z tego oleju to się sam z siebie robi taki jakby majonez :-))) No normalnie genialne :-))) Gorąco polecam!
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-07-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Jelo z ircx.pl.polskavege

Twoje zapiski: