puszka.pl - pysznie!

Nadziewany kabaczek

Bardzo ladnie wyglada, jak sie to pokroi i sa eleganckie
plasterki.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kabaczek
cebula
czosnek
pieczarki
pasta pomidorowa/sok pomidorowy
majeranek
oliwa/olej

Przygotowanie:

Kabaczka NIE obierac.
obsmażyć cebule, czosnek, pieczarki. Jak sie zbrazowi dodac pasty pomidorowej. Podsmazyc. Dodac DUZO majeranku, s/p. Dodac troche soku pomid albo pasty pomid plus wody - ma byc geste. Tym nadziac wybebeszonego kabaczka (czyli zostala kabaczkowa rura). Wlozyc do blaszki na keks (o ile kabaczek nie za gruby, jak za gruby, to znalezc jakies naczynie, gdzie sie zmiesci!). Posmarowac pasta pomid i oliwa/olejem, podlac troche sokiem pomid, przykryc folia, piec w dosc goracym piekarniku, az kabaczek bedzie miekki. Mozna go odkryc, zeby sos odparowal, jesli tego nie zrobil..

Mozna zrobic szybciej - pokroinc kabaczka na grube plastry,
ulozyc teraz z kolei w plaskim zaroodpornym naczyniu, porozrzucac farsz na plastry i piec (bedzie szybciej).
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-08-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Krysia Thompson (KrysiaT@happyspider.fsnet.co.uk) z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: