puszka.pl - pysznie!

Nadziewane bakłażany (z papryką i zieleniną)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 bakłażany
2 cebule
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 ostra papryka
kilka ząbków czosnku
4 pomidory
kilka łyżek oliwy z oliwek
2-3 łyżki soli
duży pęczek szczypiorku lub pietruszki
szklanka wywaru z jarzyn
pieprz, papryka, cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Baklazyany oczyscic, w odstepach co 1 cm odciac podluzne paski skorki, przeciac na pol, posypac sola i zostawic na kwadrans, nastepnie oplukac i osuszyc.
Cebule, papryki pokroisc w drobna kostke, przysmazyc na oleju wraz z siekanym czosnkiem i ostra papryka, nastepnie dodac obrane i oczyszczone pomidory, ziola, sol i pieprz i chwile dusic. Wypelnic farszem baklazany, reszte farszu polozyc na wierzch baklazanow, dodac wywar i wlozyc do nagrzanego piekarnieka na ok. pol godziny.
Nadesłał(a) pat, dnia: Aug 18, 2002
Źródło/autor przepisu: Kaliope z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: