puszka.pl - pysznie!

Kwiaty akacji lub bzu czarnego w cieście naleśnikowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kwiaty akacji lub bzu czarnego [*]
olej do smażenia

ciasto - składniki jak na naleśniki, np.:
mąka
woda
sól
olej
ew. cukier/ cukier puder

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto jak na naleśniki, tylko bardziej gęste, żeby nie spływało z kwiatów.

Całe kwiatostany, umyte i osuszone, maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W przypadku bzu należy odciąć gałązkę (ogonek) po położeniu na patelni. Kiedy się zrumienią, odwracamy na drugą stronę. Niestety wchłaniają dużo tłuszczu, więc trzeba je odłożyć na chwilę na papierowy ręcznik, żeby obciekły.

Zjadamy tylko kwiatki, nóżki (jak to jest po polsku - szypułki?) zostawiamy. Podając można posypać cukrem pudrem, jeśli nie dosładzaliśmy ciasta.

Wskazówki i uwagi:

[*] Oczywiście wybieramy ładne i gęste, nie przekwitające jeszcze, bo wtedy opadają; nie zbieramy też kwiatów przy drogach!!!
Nadesłał(a) pat, dnia: Jul 28, 2002
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu Romana z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: