4 kg truskawek, śliwek, moreli albo brzoskwiń
1 kg cukru
Przygotowanie:
Truskawki umyć i odszypułkować. Jeśli robimy dżem ze śliwek, moreli albo brzoskwiń, to należy je przeciąć i wypestkować. Przełożyć do ciężkiego garnka o dużym dnie i przesypać warstwami cukrem w proporcji 1 kg cukru na 4 kg owoców. Przykryć i odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie na bardzo małym gazie doprowadzić do wrzenia (może trwać ponad godzinę), i gotować na malutkim gazie przez 1 godzinę. Zostawić na 24 godziny, gotować 2 godziny. Na następny dzień 3 godziny albo aż dżem "dojdzie". Zawsze na najmniejszym gazie. Dżemu nie należy mieszać aż dopiero pod koniec, w czasie ostatniej godziny.
Dżem testuje się następująco: kapnąć pół łyżeczki dżemu na talerzyk i obserwować brzegi tego dżemowego kleksa. Jeśli sok izoluje się przy brzegu i wygląda, jakby kleks podchodził wodą, dżem jeszcze nie jest gotowy. Jeśli całość kleksa trzyma się (nie rozpływa się) i brzegi wyglądają tak samo jak reszta, dżem jest gotowy.
Gorący dżem przekładać do gorących słoików, natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem i odstawić na ścierkę do wystygnięcia.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Magdalena Bassett z pl.rec.kuchnia