puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka z ziemniaków podgotowanych w mleku


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 kg ziemniaków
mleko
gałązka tymianku
nać selera
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól

masło
ząbek czosnku
żółty ser
2-3 łyżeczki śmietany
2 żółtka

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki kroimy w krążki, wkładamy je do rondla i zalewamy zimnym mlekiem z dodatkiem gałązki tymianku, selera, natki, szczypty gałki muszkatołowej, soli i łyżeczki masła. Zagotowujemy i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika na pół godziny.

Naczynie do zapiekania smarujemy ząbkiem czosnku przekrojonym na pół, a następnie dość grubo masłem. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z mleka i układamy warstwami w naczyniu. Każdą warstwę posypujemy startym żółtym serem, a ostatnią przykrywamy zalewą z 2-3 łyżeczek śmietany wymieszanych z 2 żółtkami i tartym serem. Zapiekamy ok. 10 minut, potem zdejmujemy pokrywę i rumienimy przez 5 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 3, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")

Twoje zapiski: