Zapiekanka z ziemniaków podgotowanych w mleku
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1 kg ziemniaków
mleko
gałązka tymianku
nać selera
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól
masło
ząbek czosnku
żółty ser
2-3 łyżeczki śmietany
2 żółtka
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki kroimy w krążki, wkładamy je do rondla i zalewamy zimnym mlekiem z dodatkiem gałązki tymianku, selera, natki, szczypty gałki muszkatołowej, soli i łyżeczki masła. Zagotowujemy i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika na pół godziny.
Naczynie do zapiekania smarujemy ząbkiem czosnku przekrojonym na pół, a następnie dość grubo masłem. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z mleka i układamy warstwami w naczyniu. Każdą warstwę posypujemy startym żółtym serem, a ostatnią przykrywamy zalewą z 2-3 łyżeczek śmietany wymieszanych z 2 żółtkami i tartym serem. Zapiekamy ok. 10 minut, potem zdejmujemy pokrywę i rumienimy przez 5 minut.
Twoje zapiski: