puszka.pl - pysznie!

Sałatka awokado z pomidorem i czosnkowym winegretem, przybrana melisą


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 awokado
4 mięsiste, twarde pomidory
2 małe cebule
łyżka soku z cytryny
garść zielonych listków melisy

czosnkowy winegret:
4 łyżki oleju/oliwy, najlepiej zimnotłoczonego
łyżka soku z cytryny
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
sól
ew. szczypta cukru

Przygotowanie:

Obrane ze skórki pomidory pokroić w cienkie plastry. Cebule drobno posiekać. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny.

Na 4 talerzykach układać plasterki pomidorów na przemian z plastrami awokado, posypać usiekaną cebulą. Przygotować sos (czosnek rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałymi składnikami), polać nim sałatkę, udekorować listami melisy.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu Herbatki z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: