Garam masala - "gorąca mieszanka" przypraw
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 łyżki nasion czarnego kardamonu lub ew. zielonego [*]
3 kawałki cynamonu długości 9-10 cm
łyżka goździków
ćwierć szklanki ziaren czarnego pieprzu
pół szklanki nasion kminku indyjskiego, czyli kuminu (zeera, jeera) [**]
pół szklanki nasion kolendry
Przygotowanie:
Strączki kardamonu rozbić, wyjąć nasiona, cynamon pokruszyć. Patelnię rozgrzać przez 2 min. na małym ogniu, dodać przyprawy i stale mieszając (potrząsając patelnią) ogrzewać przez 2-3 min. Ostudzić, włożyć do młynka, zemleć.
Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wskazówki i uwagi:
[*] Kardamon czarny można zastąpić zielonym, wtedy dać 3 łyżki nasion (75 sztuk).
[**] Kminek indyjski (zwany też nieraz kminkiem rzymskim) można kupić w sklepach z żywnością indyjską lub delikatesach. Kminek polski jest mocniejszy i zmieni smak przyprawy.
Twoje zapiski: