puszka.pl - pysznie!

Zupa z soczewicy z ziemniakami i marchewką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. soczewicy czerwonej lub brązowej (drobnej)
1 cebula
2 marchewki
ew. 3 pomidory lub przecier pomidorowy
ziemniaki

2 łyżki oleju do smażenia
1 liść laurowy
wywar z jarzyn
sól
pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
listki mięty do przybrania

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać, brązową namoczyć na 30 min., ale nie koniecznie.
W garnku usmażyć na 2 łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodać pokrojoną w talarki marchew. Dodać soczewicę, ew. pomidory i liść laurowy. Wlać wywar z jarzyn, a po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz i tymianek.

Wskazówki i uwagi:

* Bez pomidorów wychodzi też dobra!
* Ja gotuję z ziemniakami, ale można bez, a wtedy dodaje się drobny makaron lub grzanki z razowca. Można też zupę zmiksować na krem i jeść z grzankami.
Nadesłał(a) ~ruda, dnia: 2002-08-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: