puszka.pl - pysznie!

Ocet winny domowy


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

wino białe lub czerwone

Przygotowanie:

Kamas:
Ocet winny powinien być zrobiony z wina: butelkę wytrawnego wina otworzyć zostawić na kilka dni, a następnie zakorkować, zalakować i odstawić do piwnicy na kilka miesięcy, lub lepiej - lat. Potem używać :-))

Wladyslaw Los:
Ocet winny robię oczywiście z wina - zarówno czerwonego jak białego. Jak się trafi butelka gorszego wina albo już nadkwaśniałego, to zatykam ją kłębkiem waty, stawiam gdzieś na boku i po dłuższym lub krótszym czasie (zwykle 2-3 miesiące) w 9 przypadkach na 10 dostaję dobry ocet.

Żeby proces przyspieszyć, to jak mam już jakieś wino kwaśniejące, na którym tworzy się taki kożuszek z bakterii, to dodaję go do nowego wina. Czasem z zagranicy przywożę dużą butlę jakiegoś tańszego wina specjalnie w celu przerobienia na ocet.

Czasem wino się zepsuje, zamiast skwaśnieć, ale i tak mam stale do dyspozycji kilka butelek octu lepszego niż większość dostępnych w handlu, a na pewno tańszego.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-07-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wladyslaw Los i Kamas z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: