Minestrone - zupa jarzynowa, która daje dużo możliwości
Świetny, całoroczny przepis, który pozwala zagospodarować resztki różnych warzyw. Zupa wychodzi pyszna! Nie można tylko przesadzić z ilością dodatkowych warzyw, bo wyjdzie mega gęsta ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 mały por lub 1 cebula (ale por znacznie lepszy)
100 g selera korzeniowego (1/8 dużej bulwy) lub łodyga selera naciowego
1-2 marchewki
ew. 1-2 ziemniaki
listek laurowy
1-2 łyżki oleju/oliwy do smażenia
ew. 1-2 ząbki czosnku
0,5-1 litr bulionu warzywnego
20 g makaronu typu małe muszelki, świderki lub inny, mogą być zacierki
ew. 50 g dowolnej fasoli lub ciecierzycy (dla leniuszków może być z puszki)
dodatkowe warzywa wg. uznania, głównie sezonowe:
- brokuł i/lub kalafior pokrojony w różyczki
- młoda cukinia
- posiekana kapusta i/lub brukselka
- fasolka szparagowa świeża lub mrożona [*]
- groszek zielony świeży lub mrożony
- kukurydza mrożona
- pomidory (mogą być z puszki)
sól
pieprz (ziołowy też może być)
gałka muszkatołowa
ew. 2-3 łyżki zielonego pesto lub zioła (bazylia, tymianek lub estragon) lub koperek
+ natka pietruszki lub 3 łyżki startych migdałów do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Włoszczyznę i ew. ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, poddusić/podsmażyć z listkiem laurowym na oleju/oliwie (nie za duży gaz to się nic nie przypali). Pod koniec można dorzucić rozgnieciony lub pokrojony w plasterki czosnek. Dodać bulion i gotować 15 minut.
Dodać makaron, ugotowaną fasolę (opcjonalnie) i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę lub cząstki. Gotować razem jeszcze 10 minut.
Przyprawić. Przed podaniem posypać natką lub migdałami.
Wskazówki i uwagi:
[*] Świeża fasolka gotuje się dłużej, dlatego dodajemy ją razem z bulionem. Mrożoną dodajemy zgodnie z przepisem.
Twoje zapiski: