puszka.pl - pysznie!

Panierowana cukinia z sosem balsamiczno-miętowym


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

6 małych cukini
1 jajko
sól
125 g tartej bułki
oliwa z oliwek do smażenia

sos:
3 łyżki octu balsamicznego
sok z wyciśniętej pomarańczy
sok z cytryny
łyżka oliwy
pieprz
posiekana świeża mięta

Przygotowanie:

Umyć cukinie, obciąć im końcówki i pokroić wzdłuż. Na talerzu rozlać jajko, wymieszać je widelcem z solą. Cukinie maczać w jajku i w tartej bułce, a następnie smażyć na rozgrzanej oliwie przez kilka minut, po obydwu stronach, aż do uzyskania złocistego koloru.

Przełożyć na papierowy ręcznik, który pozwoli na wsiąkniecie nadmiaru oliwy.

Ułożyć na talerzu, popieprzyć i polać wcześniej przygotowanym sosem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jun 22, 2002
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 7/2002

Twoje zapiski: