Chleb z różnych zbóż (na drożdżach)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 szkl. mąki poznańskiej
1 szkl. namoczonych przez 24 godz. ziaren pszenicy (całych)
1/2 szkl. otrąb pszennych
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. drobnej kaszy jęczmiennej
1/2 szkl. płatków kukurydzianych
2 łyżki hreczanej (gryczanej) kaszy krakowskiej (łamanej i wypolerowanej)
1 łyżeczka cukru
mleko do rozczynu (zwykłe lub roślinne)
50 g drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonych przypraw do posypania wierzchu: czarnuszki, anyżku, kminku, kolendry, bazylii, majeranku
Przygotowanie:
Z 1 szkl. mąki, cukru, mleka i drożdży sporządzić rozczyn. Odstawić.
Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić. Odstawić.
Z wyrośniętego ciasta uformować chleb. Włożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką blaszki, odstawić do wyrośnięcia, posmarować wodą, posypać przyprawami ziołowymi, upiec.
Twoje zapiski: