puszka.pl - pysznie!

Legumina z razowego chleba


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 szklanka tartego razowego chleba
2 łyżki masła
4 jajka
4 łyżki cukru
5 dag rodzynek
cynamon
goździki
pół pojedynczej torebki proszku do pieczenia
1 kieliszek wina (ewentualnie)
masło do smarowania formy
bułka tarta

Przygotowanie:

Wysuszony i utarty chleb ucieramy z masłem. Osobno ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy chleb, rodzynki, cynamon, mielone goździki i mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, pianę ubitą z 4 jajek i kieliszek wina.

Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wkładamy masę. Po upieczeniu podajemy z bitą śmietaną.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 3, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")

Twoje zapiski: