300 g pieczarek
1 cebula
4 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki mąki
1 l gorącego wywaru z jarzyn
sól
biały pieprz
1/8 l śmietany
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć na nim cebulę i pieczarki. Dodać połowę natki pietruszki i odstawić garnek na bok.
W drugim garnku roztopić pozostałe masło, wsypać mąkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor i rozprowadzić gorącym rosołem. Kilkakrotnie zagotować zupę, mieszając, doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczarki z cebulą i śmietanę, zamieszać. Zupę posypać pozostałą pietruszką.