Krupnik z pęczaku z soczewicą i suszonymi grzybkami
Jest to bardzo pożywna i sycąca zupa - w zasadzie potrawa jednogarnkowa.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szklanka pęczaku
1/2 szklanki soczewicy czerwonej lub fasola (szczególnie drobna Adzuki)
suszone grzybki (2-3)
włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
cebula
ziemniaki
olej do smażenia
sól
przyprawy jakie kto lubi, ja daję: jarzynkę, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, sos sojowo-grzybowy, parę kropli Tabasco-garlic
natka pietruszki lub koperek do posypania
Przygotowanie:
Wrzucamy pęczak, soczewicę i grzybki do gara, gotujemy wraz z przyprawami ok. 40-50 min.
W międzyczasie obieramy i kroimy marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Podsmażamy na oleju. Wrzucamy do gara. Kroimy cebulkę i biały koniec pora, szklimy na oleju, wrzucamy do zupy. Kroimy ziemniaki w kostkę, wrzucamy na 15 min. przed końcem gotowania.
Do gotowej zupy wrzucamy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
Twoje zapiski: