puszka.pl - pysznie!

Gotowane ziemniaki faszerowane szpinakiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

2-3 duże ziemniaki
szpinak
sól
pieprz
przybranie: liście sałaty

sos czosnkowy:
tofu
mleko sojowe
czosnek

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki w mundurkach (czyli ze skórką). Obieramy, dzielimy na połówki, każdą połówkę drążymy tak, żeby zostały cienkie ścianki.

Podczas gotowania ziemniaków dusimy szpinak na gęsto. Dodajemy do niego środki ziemniaków. Wydrążone połówki ziemniaków napełniamy farszem szpinakowym.

Przygotować sos miksując tofu, mleko sojowe i zmiażdżony czosnek. Układamy na płaskim talerzu liście sałaty, na nich faszerowane ziemniaki, polewamy wszystko sosem.

Wskazówki i uwagi:

Możemy również usmażyć plasterki gotowanych ziemniaków, przykryć je szpinakiem i zalać sosem z tofu.
Nadesłał(a) kimberlit, dnia: 2002-06-17 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: